daengazzli.com

Arkib 06/2019

AMALAN MENUNTUT ILMU DAN PENDIDIKAN ANAK ANAK

AMALAN MENUNTUT ILMU DAN PENDIDIKAN ANAK-ANAK
Untuk menzahirkan KESEDARAN IBU BAPA terhadap PENTINGNYA MEMAHAMI AGAMA DAN MENGAMALKAN CARA HIDUP ISLAM untuk melahirkan anak yang soleh dan solehah serta KELUARGA BERAGAMA, IBU BAPA kena bekerja KERAS dalam mendidik anak-anak sejak dari kecil lagi.. disamping tingkatkan ilmu dengan menghadiri kuliah-KULIAH di MASJID atau SURAU dan belajar memahami ilmu dari KITAB-KITAB dan bukan sekadar kuliah yang diGOOGLE sahaja..
Ajar anak-anak MEMIJAK TANGGA Masjid atau SURAU... jika tidak, kita MENYESAL nanti...

Dulu Penulis buku ini pensyarah saya di UPM

Dulu. Penulis buku ini pensyarah saya di UPM. Pada peringkat bacelor, saya belajar sastera rakyat, puisi dan drama dengan beliau. Pada peringkat master, saya belajar sastera bandingan sebagai elektif dengan beliau.
Prof. Taha juga menjadi penyelia kertas penyelidikan akademik saya pada peringkat bacelor. Waktu saya hantar proposal untuk penyelidikan akademik, beliau baca tajuk saja.
"Buat apa nak kaji gaya bahasa filem 'Sayang Salmah'? Awak hendak jadi cikgu, bukan pengarah filem. Baik awak kaji gaya bahasa lagu-lagu puisi," kata Prof. Taha.
Beliau betul. Hasil kajian saya itu banyak membantu saya sewaktu ditempatkan di sekolah. Lebih-lebih lagi, pengajaran komponen sastera dalam subjek Bahasa Melayu (KOMSAS) mula dilaksanakan.
Saya dapat A untuk kertas penyelidikan itu hasil bimbingan beliau. Kertas penyelidikan itu juga menjadi panduan kepada sahabat saya untuk kertas penyelidikan bagi peringkat master. Hasilnya, dia dapat menamatkan kursus master setahun lebih awal daripada saya.
Buku ini saya beli sebagai tanda kenangan kepada Prof. Taha Abd Kadir. Beliau pendidik yang lembut tutur kata dan ahli pengakap sejati.
See Translation

Tengok menu Gang Kebaya ni memang buat air liur meleleh

Tengok menu Gang Kebaya ni memang buat air liur meleleh ?
Hari tu ciknie buat live pakai semua kaler limited edition ni. Ciknie kurang suka kaler coklat tapi bila pakai Ginger Saloma harimau pun mengaummmm. Kah!
Try pula kaler Red Kebaya mak aiii, macam mak datin. Cantikkkkk gilos! Sayang nak bersihkan bibir oiiii! Tapi terpaksa lap bersih bersih juga sebab pakaian ku macam maid, muka ku pucat, bibir ku macam burung kakak tua. Hahahaha
Kalau uols sendiri sesuai dengan kod lipsetik hat mana? Meh vote di bawah! ?
#SuperLeaderFeverGlam #FeverGlamCosmetics #LeaderTeamGlamorous
See Translation

Subhaanallah Indahnya bunga2 ros di laman dpt rawat ht yg lara smoga Allah mmberi ksmbuhan buat anakanda trcinta gmbr kelmarin n semalam syamil request utk tgk resipi chef pujaan hatinya chef Dr Kamarul n chef hanieliza brsama buku resipi koleksi peribadi

Subhaanallah..Indahnya bunga2 ros di laman..dpt rawat ht yg lara..smoga Allah mmberi ksmbuhan buat anakanda trcinta..gmbr kelmarin n semalam, syamil request utk tgk resipi chef pujaan hatinya; chef Dr Kamarul n chef hanieliza..brsama buku resipi koleksi peribadinya..x smpai ht nk bg syamil tgk walaupun at last bg jugak dia tgk..msti trliur..mklumlah syamil jnis yg 'suka mkn' n cita2 dia nk jd chef..tp skrg x bleh dh nk mkn..minum susu ikut tube je..ummi n abi doakn agr syamil akn smbuh mcm biasa..hrp rakan2 fb dpt doakn utk syamil juga..?

Alhamdulillah Jemaah mai daftar umrah BUDGET NOVEMBER 2018

Alhamdulillah...Jemaah mai daftar umrah BUDGET NOVEMBER 2018 .?
Encik ABD Rahim & Pn Norizan ni tinggal di Taman Janggus, Kg Pertama, Pulau Pinang.
Hampa yang duk berdekatan pejabat Firsha, kalau nak survay tentang Umrah, boleh mai walk in kat pejabat kami tau?
Pejabat kami dekat dengan Pasar Awam Penanti. Kalau nak tau direction boleh whatsapp staff Firsha Travel ?
===========================================
FIRSHA Travel & Tours Sdn Bhd (KPK/LN7883/1108785D)
============================================.
www.wasap.my/60103015952/umrah (HotlineFIRSHA TOURS)
---------------------------------------------------------------------------------

Sebenarnya macam ni fruitbites dah sampai dah hari Jumaat haritu

Sebenarnya macam ni...fruitbites dah sampai dah hari Jumaat haritu. Tapi tak habis-habis mengisi memandangkan pekerja kami tak dapat datang.
.
Kami usahakan by today untuk hantar ke warehouse so Selasa ni dah boleh postout.
.
Masa kat bukit tinggi haritu duk bawak bekal fruitbites kengkonon nak buat shooting. Tapi memang tak tertahan sangat sebab fruitbites terus habis bila dibukak. Kerangupan dan rasa sebenar strawberry banana dan corn tu memang menakjubkan. Bila digigit dan biar lama dalam mulut terus cair. Ya Allah....sedappp betul
.
.
Rasanya kalini macam mak kena berebut dengan anak lah!
.
.
Beli 3 jenis dapat RM50 tauuuu. JIMAT!
.
.
See Translation

Salam sukses kaya dan berjaya buat semua LIKE SHARE Perbualan yang yang membuatkan perasaan saya menjadi seronok di dalam bidang ini Sesi ke 2 merawat anak yang gagap Klien Che Qiim lepas sesi treatment pertama hari tu ada perubahan pada anak saya Dr yang

Salam sukses, kaya dan
berjaya buat semua.
=====
LIKE & SHARE.
Perbualan yang
yang membuatkan
perasaan saya menjadi
seronok di dalam bidang ini.
====
Sesi ke 2 " merawat
anak yang gagap".
====
Klien : Che Qiim, lepas
sesi treatment pertama
hari tu, ada perubahan
pada anak saya.
Dr. yang selalu rawat
dia ( speech therapist )
agak terkejut dengan
perubahan pertuturan
anak saya. Alhamdulillah.
Syukur pada Allah.
Tq Che Qiim.
Saya : Insyallah puan.
Kita ikhtiar. Allah yang beri
kesembuhan. Ayuh, kita
buat sesi kedua hari ini.
=====
Selesai sesi...
'Sila bacakan doa ini.
Rabbishrohli sodri.
Wa yassirli amri.
Wahlul 'uqdatammillisani
yafqahu quali".
=====
Dengan lancarnya
"anak syurga itu"
meluncurkan doa
tersebut tanpa sebarang
sekatan.
=====
YA ALLAH,
BANTULAH INSAN
YANG HADAPI KEGAGAPAN
UNTUK MENEMUI PENAWARNYA.
=====
Sesi petang pula
untuk rawat klien
yang menderita
"kecemasan".
Ya Allah, mudahkan
urusan klien ini.
[ CHE QIIM]
www.klinikhipnoterapisec.webs.com
019-2044036
See Translation

Assalamualaikum Salam sukses buat semua WOW Pagi yang penuh CERIA dalam KELAS PENTAULIAHAN NLP UNTUK MENTORING Integrated Holistic Mentoring System IHMeS by Smartexcel Konsultant

Assalamualaikum.
Salam sukses buat semua.
******
" WOW ".
Pagi yang penuh CERIA
dalam KELAS PENTAULIAHAN
NLP UNTUK MENTORING.
( Integrated Holistic Mentoring System ): IHMeS by Smartexcel Konsultant.
******
(*) Proses 1 : Penemuan ILMU.(Kognatif)
(*) Proses 2 : Penghayatan ILMU (Affactive)
Menghayati ke dalam emosi diri ;
(*) Proses 3 : Tindakan diri ( Motorik).
(*) Proses 4 : Penghasilan dalaman diri (Internal Outcome) : Penerapan 11 NILAI PEMENTORAN JPA
(*) Prose's 5: Penghasilan luaran diri(Eksternal Outcome) = KEHIDUPAN DIRI SEIMBANG kerana ALLAH s.w.t ( Tempat kerja, rumahtangga DLL)
#jelajahseluruhkelantan2017#
www.cheqiimpower.wixsite.com/powerperformance
See Translation

Saya rumuskan tadi bahawa yang menjaga agama anak anak bukanlah solat menutup aurat berapa juzuk hafal al Quran walaupun semua itu sangat perlu dan penting

"Saya rumuskan tadi, bahawa yang menjaga agama anak-anak bukanlah solat, menutup aurat, berapa juzuk hafal al-Quran, walaupun semua itu sangat perlu dan penting. Jauh sekalilah 5A atau 20A mahu bermanfaat menjadi pendinding Islam di dalam diri. Tetapi yang menjaga agama anak-anak adalah aqidah serta pandangan hidup mereka yang berasaskan kepada Islam. Dan aqidah itu bukanlah sifat 20 atau tauhid tiga serangkai yang rakyat Malaysia bertikam lidah sesama sendiri. Sebaliknya sesuatu, yang sifatnya seperti batu bata membina satu persatu binaan Islam dari bawah ke atas. Aqidah adalah simpulan. Simpulan yang tersimpul dengan baik. Bukan tali temali yang longgar terurai. Tidak juga tali temali yang bersimpul sarat tidak tentu hala tersimpul mati."

Tahukah anda Rezeki ada 4 jenis 1 Rezeki yang Allah dah jamin semua dapat

Tahukah anda Rezeki ada 4 jenis?
1) Rezeki yang Allah dah jamin semua dapat. - surah Hud ayat 6
2) Rezeki yang diberi Allah mengikut kadar usahanya. - surah al-Najm ayat 39 -
3) Rezeki yang Allah tambah jika kita bersyukur. - surah Ibrahim ayat 7 -
4) Rezeki yang datang secara tidak disangka bg orang yang bertawakal. - surah al-Thalaq ayat 2&3
Apabila seseorang berkongsi nikmat dengan yang lain, dia menyedari bahawa ada orang lain yang juga layak untuk mendapatkan nikmat tersebut.
Salam maghrib buat semua.