daengazzli.com

Arkib 09/2018

Pagi tadi saya ke putrajaya, Dari shah alam, lalu hiway lah, Kebetulan selepas exit USJ ada construction sket, Tak tahulah apa yg direpair, Sebab...

Pagi tadi saya ke putrajaya
Dari shah alam, lalu hiway lah
Kebetulan selepas exit USJ ada construction sket
Tak tahulah apa yg direpair
Sebab kerja2 tu dibuat di bahu jalan
Tapi kerana dekat dgn jalan,
dorang tutup satu lane to create a buffer zone.
Maka jem lah,
Sbb 3 lane tinggal 2 saja
Yg ajaibnya, lane sebelah sana pun jem. Seolah2 penutupan jalan tu terkesan smpai ke lane sana
Dia xde kena mengena pun
Its a different lane
Different flow
Ajaib betul driver msia nih
Huhu
*gambar dari google

#basterbang, Tghari tadi saya nak pikap anak sekolah, utk minggu pertama ni saya usahakan utk pikap sendiri

#basterbang
Tghari tadi saya nak pikap anak sekolah, utk minggu pertama ni saya usahakan utk pikap sendiri. Sebab biasanya ada aje benda kecik2 yg kena settle kat sekolah. Nnt mgu kedua dia boleh naik bas.
Tapi tadi bila smpai kat sekolah, anak saya dah naik van dah.. Mmg dia kenal van tu, tahun lepas mmg dia naik van yg sama, dia lupa lah bapak dia nak dtg amik tu.
Cikgu dia tanya 'tu van awak ke?'
Konfiden je dia jawab ye....huhu
Tapi itu bukan benda yg saya nak highlight. Saya nak tegur berkaitan dgn parents yg parking.
Please lah jgn parking sampai mcm nak block pagar sekolah.
Janganlah parking sampai nak block habis jalanraya.
Van dan bas sekolah pulak terpaksa parking jauh, sedangkan they serve a lot more people.
Maybe kalau ada bas terbang baru boleh mudah nak hantar murid pergi dan balik sekolah
Berilah keutamaan pada public transport
Parents boleh parking jauh sikit,
Jalan kaki amik anak di pagar sekolah. Anggap je sbg exercise dan bonding time dgn anak.
Ini common sense lah

Salam tahun baru, Belajar mensyukuri nikmat tuhan, Masuk shj #2018, maka #tol di #batu3 dan #sgrasau ditutup secara rasmi

Salam tahun baru
Belajar mensyukuri nikmat tuhan
Masuk shj #2018, maka #tol di #batu3 dan #sgrasau ditutup secara rasmi. Sudah berpuluh tahun tol itu bdiri disitu. Dari beberapa lane menjadi luas n lebar.
Tol di dua tempat ini antara penyebab jem. Ramai yg beratur dan jadi sesak. Bila dah tutup, mungkin lega sikit
Tapi dek kerana dah terbiasa, ada yg masih beratur dan cuba bayar tol. Jadi jem lah juga, tp x teruk mcm selalu. Esok lusa ok lah tu.
Tp dont expect jem tu akan hilang, sbb selama ini pun lepas tol batu 3...jem di subang atau di exit batu 3 tu.
Ok lah juga, dulu2 sy pernah drive dlm bulan ramadhan, nak bukak posa dgn kengkawan, tp akhirnya sangkut kat tol batu 3 n bbuka dgn air liur saja.. Hahaha
For me, apa saja kemudahan dan rezki yg kita terima, kita bersyukurlah. Kalau baik kata baik, kalau salah kata salah.
Tak perlulah nak #doneclaim sangat,
Tak perlulah nak memperlekeh usaha dan jasa
Ada sekerat dua aje yg taksub ni... Katanya lucu sbb dia yg buat, dia yg hapus n nak kata berjasa.
Nanti mesti ada org jawab, yg idealize benda ni u dah terima sebagai pemimpin u.. Apacer?
Semua argument itu hanya polemik belaka
Yg penting ialah apa yg u buat
Bukan sekadar apa yg u cakap
Kita bukan nak menang debat, kita nak menangkan rakyat

'nyamuk ni kalau dah nyanyi kat telinga ni aku tension gila ah

'nyamuk ni kalau dah nyanyi kat telinga ni aku tension gila ah... Nak bagi penampor je rasanya, tapi susah nak kena beb' kata si tuan rumah
'Dah kalau sampah banyak... Mmg la nyamuk pun banyak, siap lipas tikus anaconda pun datang!! Wahahaa' kata kawannya yg btandang
'aku da bersihkan dah rumah aku, tp kalau sampah lambat angkat, longkang sumbat... Nak buat caner?'
'kalau mcm tu ko bagi je penampar kat PBT tu, boleh kot ubat tu kasi dia insaf...'

Lagi sikit nak habis dah tahun ni, So how was your year?, Harap2nya elok aje, Tapi, kalau anda kerja SPRM, Susah nak jawab soalan tu, Sebab...

Lagi sikit nak habis dah tahun ni
So how was your year?
Harap2nya elok aje
Tapi, kalau anda kerja SPRM
Susah nak jawab soalan tu
Sebab apa?
Tahun yg bagus mungkin bermakna banyak tangkapan yg dibuat.
Tapi kalau banyak tangkapan, maknanya peranan pencegahan rasuah anda telah gagal
Tahun yg bagus juga mingkin bermakna tiada tangkapan, kerana tiada kes rasuah berlaku
Tapi siapa pula nak percaya? Kerana persepsi utama ialah rasuah berleluasa, dan yg terlibat rasuah itu sentiasa orang lain.. Hehhehe
Bertabahlah rakan2 penguatkuasa
Mmg mcm tu lah nature of your job
Huhu

Kisah pelik peniaga dan kpdnkk, Saya ada sorang kawan, Dia ada kedai, dia meniaga jual barang, kira dalam shopping kompleks lah, Bila hujung...

Kisah pelik peniaga dan kpdnkk
Saya ada sorang kawan
Dia ada kedai, dia meniaga jual barang, kira dalam shopping kompleks lah
Bila hujung tahun, dia pun buat promosi. Tapi x sempat lah nak buat proper iklan n prints.
Buat promosi mulut saja, ala2 pasar malam. Mana2 customer masuk dia akan offer. Kalau beli satu harga sekian... Kalau beli pakej harga sekian. Lebih murah per item.
Maka datang lah sorang regular customer, dia mmg keje kpdnkk. Dia bgtau sebenarnya salah buat promosi mcm tu. Kena paparkan harga.
Mmglah lebih murah, tp kesalahan yg ditunjukkan ialah memaparkan harga yg berlainan dr harga yg dibayar...
Nasib baiklah regular customer, dia bukan dtg sebagai penguatkuasa. Ianya cuma teguran yg disusuli senyuman.
Tak tahulah kalau apa yg dia cakap tu betul atau tak. Belum cek lagi. Mungkin dia bgurau. Tp bderau jugaklah darah org yg mniaga tu... Hehhehe

Dah nak masuk tahun baru, Mcm2lah cerita kita2 ni, Ada yg seronok nak masuk tahun baru

Dah nak masuk tahun baru
Mcm2lah cerita kita2 ni
Ada yg seronok nak masuk tahun baru. Nak tutup buku lama dan buka buku baru
Tp utk kebanyakkan kawan2 saya, ceritanya berkisar tentang anak dan tentang sekolahlah.
Dulu2 nak masuk sekolah ada yuran, sekarang dah xde.
Dulu2 kena beli buku sekolah, skrg tak perlu lagi
Tapi pakaian masih kena beli lah
Baju latihan pun masih perlu ada
Dan mungkin ada yuran2 kecil yg tidak wajib seperti pibg dan aktiviti
Mmg banyak yg telah dipercumakan
Jika ada yg menyebut tentang pendidikan percuma, maka pada saya ianya telah berlangsung selama bertahun2 dah
Tetapi masih ada yg perlu ditanggung ibubapa, dan realitinya masih ada yg perlu dibantu. Bukan semua orang boleh senang2 keluarkan belanja besar.
Kalau ada kawan2 kita yg perlu dibantu, kita sama2 usaha lah. Dia nak anak dia pandai, berkat usaha dia tu besar ganjarannya. Kalau kita dapat ringankan sedikit, pasti ganjarannya juga besar dari tuhan.
Kita bantu dgn usaha, bukan dgn menyalahkan orang lain.
Moga2 kita sama2 dpt tgk anak2 kita jadi lebih pandai

#pw dan ketaksuban diri, Sehari dua ni, page #pw memainkan isu boy iman dan scam yg dilakukannya

#pw dan ketaksuban diri
Sehari dua ni, page #pw memainkan isu boy iman dan scam yg dilakukannya. Ramai yg mengaku menjadi mangsa dan personally, i think its good utk mendedahkan scam2 serupa ini sbg sempadan dan teladan pd org ramai
Yg saya rasa tak kena cuma pada gaya bahasa, which is a personal preference lah... Dan apabila PW cuba mengaitkan dan meletakkan kesalahan pada menteri juga.
Its okay utk pressure kementerian utk bertindak, tp when u purposely lump semua tuduhan, i think its not fair.
Tambahan pula bila PW goes to length to shame kawan saya NizamNoz. It is already a harassment.
They also deliberately hide n delete comment yg tidak selari dgn pendapat mereka. Jika mereka hanya berminat utk dengar pendapat sendiri, maka i think uts a total waste of time to engage. Mungkin ada personal vendetta pada admin PW
Ringkasnya, apa yg saya nak tulis ini mudah saja. Matlamat tidak menghalalkan cara. Berpada2lah dalam semua perkara.
PW has a good point n a strong case, rugilah bila dia lebih berminat pada distractions dari membantu menyelesaikan masalah...

PRU14 : civil war

PRU14 : civil war
Kenapa civil war?
Sebab semua kepimpinan tertinggi yg nak bertanding berasal atau berada dalam UMNO
PKR dari UMNO
PPBM asal UMNO
Even PAS pun dr UMNO
Yg betul2 xde kena mengena hanyalah DAP
Dan seingat saya lah
Civil war is much more disruptive berbanding perang2 yg lain
Moga kita semua kekal selamat dan sejahtera

Bila cuti2 ni, Spend time dgn famili, Saya x celebrate krismas, tp ramai juga rakan2 yg celebrate, So kita manfaatkan cuti yg ada, Pada saya,...

Bila cuti2 ni
Spend time dgn famili
Saya x celebrate krismas, tp ramai juga rakan2 yg celebrate
So kita manfaatkan cuti yg ada
Pada saya, cuti tetap cuti
Its up to us how we want to spend it
Maybe sesetengah cuti itu is based on religion, but if its not ur religion, maka x payah lah nak bsungguh2 sangat. Berikanlah ruang pada penganut agama itu utk meraikannya
Maka, saya ucapkan selamat hari natal pada yg meraikan.
Be safe, be happy and enjoy your holidays.
Ada masa kita minum2 nanti