daengazzli.com

Berlambat lambat itu seolah olah kita sendiri mahu melambatkan rezeki

Berlambat-lambat itu seolah-olah kita sendiri mahu melambatkan rezeki.
Bermalas-malas itu seolah-olah kita sendiri yang malas menerima rezeki.
Bertangguh-tangguh itu seolah-olah kita sendiri yang mahu menangguhkan rezeki.
Berputus asa itu seolah-olah kita sendiri sudah tidak yakin dengan janji Tuhan.
Berputus harap itu seolah-olah kita sendiri sudah tidak bersyukur dengan rahmat Tuhan.
-----------------
Justeru, kalau mahu rezeki terus melimpah ruah kepada kita,
- Cepat-cepat sajalah.
- Rajin-rajin sajalah.
- Buat sajalah.
- Bersyukurlah.
Ohayo! Amin Amin.
Ikram Al-Banjari
Saudagar Jalanan
??❄️

Pagi ini aku bawa semua orang yang follow trip travellution ke Tokyo pergi bermain salji di Gala Yuzawa

Pagi ini aku bawa semua orang yang follow trip #travellution ke Tokyo pergi bermain salji di Gala Yuzawa. Dari Ueno, kami menaiki Shinkansen ( Bullet Train ) menuju ke sana. Perjalanan mengambil masa 90 minit untuk sampai ke destinasi.
Mengantuk. Orang di sebelah aku tengah baca doa Dhuha. Kenal siapa ?

Sekarang ini jam sudah menunjukkan pukul 12 48 tengah malam waktu Jepun

Sekarang ini jam sudah menunjukkan pukul 12:48 tengah malam waktu Jepun. Di sini cepat satu jam berbanding waktu Malaysia. Maksudnya di Malaysia baru pukul 11:48 malam.
Sekejap sahaja masa berlalu, pejam celik pejam celik sekarang sudah masuk 15 haribulan Januari. Sudah lebih dua minggu kita semua melangkah masuk ke tahun baru 2018. Aku harap semua azam baru kalian masih lagi hangat membara hingga ke saat ini. Dan aku harap bara itu belum menjadi debu.
Masih jauh perjalanan kita untuk hadapi tahun ini dengan cemerlang dan gemilang. Seperti yang aku tuliskan tadi, kita kena belajar memperbaiki diri kita dari dalam. Perbaiki benda yang kita tak nampak. Contohnya semangat kita, sikap kita, cara fikir kita, cara kita melihat peluang dan kekuatan kita untuk terus melangkah ke depan.
Dan seperti biasa, sebelum aku masuk tidur setiap malam. Selain aku mendoakan kedua ibu ayah, isteriku dan sahabat handai. Aku juga akan mendoakan kalian. Terutamanya kauorang yang masih berhempas pulas berniaga dan gigih berusaha pada saat ini. Aku tabik hormat dan aku harap kalian jangan patah semangat.
Waktu-waktu begini dahulu, aku masih memanggil-manggil orang yang lalu lalang di hadapan booth yang aku buka di Uptown,
“ Bang, singgah dulu bang tengok-tengok barang baru sampai “
“ Kak singgah tengok kain baju baru-baru kak. Jamu mata kak, tak beli tak apa “
Dan sesekali apabila aku penat, aku pergi ke belakang. Aku ambil tuala, lap kepala dan muka yang berpeluh. Aku sedut teh o ais ikat tepi dan aku kena Nusantara Hijau se-pam dua. Jadi, aku faham benar setiap keringat yang turun membasahi pipi kau tu.
Kita geng ! Selamat berjuang brothers!
Ikram Al-Banjari
Saudagar Jalanan
??❄️?

Rasa macam kenal orang di depan saya ini Terserempak dalam Keihin Tohoku Line tadi sewaktu dalam perjalanan ke Akihabara

Rasa macam kenal orang di depan saya ini. Terserempak dalam Keihin Tohoku Line tadi sewaktu dalam perjalanan ke Akihabara. Tekan play, beginilah suasana di dalam keretapi di Jepun.

Hari ini aku hanya berehat di rumah tumpangan sejak pagi

Hari ini aku hanya berehat di rumah tumpangan sejak pagi. Selepas sahabat handai sudah pulang ke Malaysia semalam, sekarang hanya tinggal aku dan isteri sahaja di sini. Tiba-tiba terasa sunyi.
Sedang aku sedap saja bersidai di balkoni, sahabat sewel aku Dato’ Mohd Khairul kirim whatsapp yang berbunyi,
“ Woi, satgi malam kita ada dinner dengan orang Jepun di Yokohama. Pukul 4 jumpa di Kamata Eki “
Di dalam perjalanan kami nak pergi makan malam tadi, sempatlah aku singgah di showroom Nissan. RM450,000 ringgit ( harga di sini ) untuk sebuah GTR35 Premium Edition warna oren. Model yang paling tinggi harganya ialah GTR35 Nismo Edition.
Bini aku tanya, “ Nak beli ke ? “
Aku jawab tak mahu. Aku mahu jalan kaki, kayuh basikal, naik LRT dan panggil Grab sahaja. Aku nak kumpul duit beli Honda Jet. Beli tanpa hutang. Tahun ini juga aku memasang azam tinggi untuk selesaikan lesen PPL aku yang tak berkesudahan.
Dan selepas bergambar kenang-kenangan, kami pergi makan malam di sebuah restoran. Ada beberapa topik yang dibincangkan antaranya ialah model-model kereta yang mahu diimport masuk, strategi baru untuk masa depan dan gosip-gosip bisnes dalam industri.
Untuk pengetahuan kalian, di Godaddy Motorsports, kami bukan sahaja mengimport dan menjual kereta-kereta purba kecil seperti Daihatsu Mira. Malah, kami juga ada menjual kereta yang lebih murah seperti Takara Tomy Tomica. Sekotak RM50-70 sahaja. Cukai tak perlu bayar, minyak tak perlu isi dan tak perlu susah fikir tentang parking.
Kau beli dan letak saja atas peti ais di rumah tu. Senang.
Ikram Al-Banjari
Saudagar Jalanan
??❄️

Reward untuk diri sendiri hari ini sempena kejayaan menghadapi Khamis Malam Jumaat

Reward untuk diri sendiri hari ini sempena kejayaan menghadapi Khamis Malam Jumaat. Seketul Booklet Case Adidas telah dipinang untuk dijadikan baju bagi menyarung telefon bimbitku. Warna merah menjadi pilihan. ///
Selamat malam geng!
Ikram Al-Banjari
Saudagar Jalanan
Tokyo Japan
❄️????

Dari mana kita perlu cari kekuatan untuk keluar menjual

Dari mana kita perlu cari kekuatan untuk keluar menjual ?
Apabila ramai yang menulis ke inbox aku dan bertanya dari mana datangnya kekuatan untuk aku mula menjual, aku akan menjawab, “ Ia datang dengan proses sedar diri “
1. Baca buku Kembara Peniaga Jalanan yang aku tulis untuk mendapatkan cerita penuh bagaimana aku bermula dan apakah aktiviti perniagaan yang aku jalankan.
2. Sedarlah diri, keterujaan untuk berniaga dan minat sahaja tidak cukup. Berniaga bukan sekadar pakai lawa-lawa dan hulur kad bisnes semata-mata. Berniaga itu adalah proses yang luas.
3. Sedarlah diri, ada banyak modal dan banyak ilmu pun tidak cukup. Berniaga bukan sedar ada kedai dan pejabat cantik. Berniaga itu ialah aktiviti buat untung dan kurangkan risiko.
4. Asas bisnes ialah menjual. Mulakan menjual tidak semestinya dengan menggunakan produk sendiri. Kita boleh mulakan dengan trading, jual barang orang lain dahulu. Tiada dosanya. Tiada salahnya.
5. Tak usah ikut cara orang jika itu tidak sesuai dengan kita. Ikut saja cara sendiri yang kita suka. Tetapi tak usahlah sombong pula jika puas mencuba tetapi belum ada sinar jaya. Kejayaan memerlukan masa.
6. Perbetulkan kekuatan dalaman kita. Kau nak berniaga untuk apa ? Jika dari awal niatnya cuma mahu menunjuk-nunjuk dan mahu melayan amarah, lebih baik lupakan saja. Jiwa kita akan membentuk sikap kita.
7. Pergi menjual di lapangan sebenar dan kita akan belajar tenang mengurus diri, mengurus sikap, mengurus persepsi, mengurus kewangan san mengurus masa dengan betul. Semakin ramai yang kita jumpa, semakin seronok.
8. Hentikanlah budaya sembang deras dan berasa hebat. Mulai hari ini kita kena buktikan dahulu kepada diri sendiri. Mulai hari ini kita kena lakar duri rekod peribadi. Sembang dan gebang takkan mengubah apa-apa.
Pergilah menjual. Carilah sesuatu untuk dijual. Cubalah menjual. Teruskanlah menjual. Nikmatilah seiap proses jualan itu.
Ikram Al-Banjari
Saudagar Jalanan
??❄️?

Địa chỉ nào uy tín nhất để mua tinh dầu bạc hà?

Tinh dầu bạc hà là một trong những sản phẩm mang đến hương thơ được nhiều người tin dùng hiện nay. Bên cạnh đó chúng còn có các tác dụng nổi bật như là cải thiện sức khỏe, thông đường hô hấp, thông mũi họng và phòng ngừa được cả bệnh cảm cúm. Tuy nhiên để mua tinh dầu bạc hà uy tín nhất thì hãy đến với Ecocare. 

Những lợi ích thiết thực mà tinh dầu bạc hà mang đến cho mọi người.

 

Ngoài những công dụng đã được đề cập ở đầu bài thì tinh dầu bạc hà còn sở hữu hương thơm dịu nhẹ nhất có thể giúp làm giảm căng thẳng, cân bằng được sức khỏe cũng như  có được không gian để thư giãn tinh thần tốt hơn. Tinh dầu bạc hà cũng là một trợ thủ đắc lực để giảm đau đầu một cách tự nhiên và nhanh chóng, đồng thời làm dịu các cơn đau nhức cơ một cách hiệu quả.

Chỉ cần dùng một lượng vừa đủ từ 2 đến 3 giọt tinh dầu vào trong máy khuếch tán tinh dầu hoặc là dùng đèn đốt tinh dầu thì bạn đã có thể tận dụng được công dụng chính của nó. Sau đây chính là những lợi ích mà tinh dầu này mang lại: 

- Tinh dầu được chiết xuất hoàn toàn từ thiên nhiên nguyên chất nên có thể giúp ngăn ngừa cảm lạnh, nghẹt mũi, viêm xoang, hen suyễn, giảm ho, giảm đau đầu hiệu quả.

- Giúp thư giãn tinh thần, tăng khả năng tập trung, minh mẫn những khi mệt mỏi hay căng thẳng. Bên cạnh đó còn giảm đau nhức toàn thân hiệu quả.

- Giúp làm sạch lỗ chân lông, loại bỏ bụi bẩn, bã nhờn chính vì thế điều trị mụn nhọt rất hiệu quả, giảm thâm nám trên da.

- Có khả năng kiểm soát được độ nhờn trên tóc. Giúp tóc chắc khỏe và ngăn gàu phát triển

- Xua đuổi được côn trùng, gián hiệu quả nhất. Ngoài ra, tinh dầu bạc hà nguyên chất còn có tác dụng xua đuổi chuột rất hiệu quả.

- Treo tinh dầu bạc hà nguyên chất trong xe giúp chống buồn nôn khi đi xe

- Tinh dầu bạc hà nguyên chất để súc miệng

Tuy nhiên khi sử dụng tinh dầu này thì bạn cũng nên lưu ý rằng không được uống trực tiếp. Không được để chúng tiếp xúc trực tiếp với da và mắt. Nếu bị dây vào mắt hãy rửa ngay với nước sạch và đến gặp bác sĩ để tư vấn. 

Ecocare địa chỉ mua tinh dầu bạc hà chính hãng với giá rẻ

Để có thể chọn mua tinh dầu bạc hà chất lượng nhất thì hãy đến với trang web ecocare.com.vn để tham khảo và được tư vấn miễn phí. Mong rằng với những thông tin này đã giúp bạn đọc hiểu hơn về sản phẩm. 
 

Hướng dẫn chọn mua móc nhựa treo quần áo bền đẹp cho các gia đình

Thị trường Việt Nam trong những năm gần đây liên tục có sự thay đổi và cải tiến về sản phẩm móc treo quần áo. Điển hình trong số đó phải kể đến dòng móc nhựa treo quần áo được hàng ngàn gia đình tin dùng. Vậy thế mạnh của sản phẩm này nằm ở đâu, có thể mua móc nhựa chính hãng giá rẻ tại cơ sở nào? Để có được câu trả lời chi tiết nhất, mời bạn đọc cùng đón xem bài viết hôm nay. 

Vì sao sản phẩm móc nhựa treo quần áo ngày càng phổ biến?

Xuất hiện lần đầu tiên trên thế giới vào năm 1967, sản phẩm móc quần áo nhựa đã trở thành mặt hàng hot, được rất nhiều người tiêu dùng săn đón. Trải qua hàng chục năm tồn tại, những chiếc móc treo làm bằng nhựa vẫn chứng tỏ được sức hút mạnh mẽ của mình với hàng triệu người tiêu dùng Việt Nam. 

Set 10 móc Nhựa không gãy Prota Cao Cấp | Shopee Việt Nam

Được cấu tạo từ vật liệu nhựa cao cấp loại 1 nên những chiếc móc treo quần áo có trọng lượng cực kỳ nhẹ nhưng vẫn đảm bảo độ bền đẹp. Khi treo đồ bằng móc nhựa, người dùng sẽ không gặp phải hiện tượng móc bị ăn mòn, gỉ sét làm bẩn quần áo như khi sử dụng móc nhôm hay móc sắt. Bên cạnh đó, đặc tính dẻo của nhựa cũng góp phần quan trọng trong việc tạo hình sản phẩm và quá trình sản xuất móc treo cũng bớt phức tạp hơn. 

Nếu bạn còn chưa nắm rõ hết về các mẫu mã, thiết kế của móc nhựa treo quần áo thì hãy tham khảo ngay một vài gợi ý dưới đây của chúng tôi bao gồm:

Móc nhựa treo quần áo vest

Móc nhựa dạng kẹp 

Móc nhựa treo trang phục trẻ em 

Móc nhựa chống trượt cao cấp

Móc nhựa đa tầng

Đặc biệt, không chỉ có các hộ gia đình sử dụng nhiều móc nhựa để phơi đồ và treo đồ trong tủ quần áo mà sản phẩm này còn được các shop thời trang đánh giá rất cao. Những chiếc móc nhựa giúp cho quần áo tại cửa hàng luôn phẳng phiu, nằm ngăn nắp và tiết kiệm được thời gian treo đồ khi có nhiều khách hàng thử đồ. 

Tìm hiểu công ty chế tạo móc treo nhựa số một Việt Nam

Theo đánh giá của nhiều khách hàng, móc nhựa treo quần áo của công ty Suntex chính là sự lựa chọn hoàn hảo nhất dành cho những ai yêu thích và có nhu cầu sử dụng sản phẩm này. Móc treo của Suntex không chỉ có chất lượng top đầu mà còn được tạo hình rất bắt mắt, giàu tính thẩm mỹ. Quý khách hãy nhấc máy ngay và gọi cho Suntex để nhận tư vấn và bảng giá từng sản phẩm nhé!

Xem thêm: https://suntex.vn/nhung-loai-moc-treo-quan-ao-cho-shop-thoi-trang-duoc-su-dung-nhieu-nhat-tren-thi-truong
Xem thêm bài viết: http://thongtindulichkhapnoi.com/blog/254